Т. Дончев по повод мъжкото обръщение на Р. Кънев към премиера: И аз съм работил в строителството
Т. Дончев по повод мъжкото обръщение на Р. Кънев към премиера: И аз съм работил в строителството / Darikradio.bg

"Пиле шарено" е относително слаб израз. Политическата лексика се обогати с термини от мъжката анатомия, а аз в отговор няма да използвам такива от женската", коментира Томислав Дончев пред БНТ репликата на лидера на ДСБ Радан Кънев, изречена вчера сутринта в сутрешния блок на Нова телевизия. Обръщението на Кънев към Бойко Борисов с популярен термин от мъжката анатомия, придоби особена популярност в социалните мрежи.

Преди "Ден разделен”: Радан се обърна "по мъжки” към Борисов

"По отношение на репликата - когато бях студент, и аз съм работил в строителството, и аз мога да имам цветен език, но в политиката съм научил, че човек вика силно или употребява обидни думи, когато няма аргументи", каза още Дончев.

Кънев с обръщение "по мъжки" към Борисов нажежи страстите в коалицията

"От една страна са управляващи и в същото време са и опозиция. Така се предизвиква нестабилност в кабинета."

"Ако една власт се фокусира само върху това да оцелява или да отбранява позицията си, тогава тя е жалка и няма право на съществуване. Като коментираме заканите "кой щял да се оттегля", политическата ирония е, че ние, като че ли имаме най-много поводи да се оттеглим. Всичките тези турболенции и недоволството на един или друг коалиционен и парламентарен партньор, се пишат на наш гръб."

Вицепремиерът заяви още, че промяната на изборните правила преди избори е лоша практика и част от изборните правила предизвикват притеснения.

Той коментира и отношенията с Реформаторския блок:

"Нищо ново. Преди малко от две години ме питаха как ще изглежда управлението. Тогава казах две неща. Първо,че е то обречено на динамична стабилност, тоест непрекъснато да се опитваме да съхраним стабилността на фона на компромиси. Второ - по-какъв начин да се разпределят отговорностите. Всеки от управлението иска да си припише някой позитив и да се разграничи от проблемите".

Относно "Белене", вицепремиерът смята, че това е "един от най-зрелите ядрени проекти в света".