Вижте колко чаши вода на ден трябва да изпиете за отлична хидратация и тонус
Вижте колко чаши вода на ден трябва да изпиете за отлична хидратация и тонус / Thinkstock/Getty Images

Ако всяка сутрин денят ви започва с кафе и преглед на новините, добавете към своя сутрешен ритуал и чаша минерална вода.

Близо 75% от човешкото тяло е съставено от вода. За да е хидратиран, организмът ни се нуждае от поне 7 чаши вода в рамките на работния ден, което се равнява на близо 1,5 литра, посочва "24 часа".

Фактите сочат, че 54% от българите се чувстват изморени на работното си място всяка седмица. Умората се дължи на различни фактори и един от тях е количеството вода, което пием в рамките на деня. Данните са от национално проучване на „Алфа Рисърч" и потвърждават, че над 2/3 от хората, които не пият достатъчно вода по време на работа, се чувстват изморени поне веднъж седмично.

Всеки втори ходи уморен на работа

Дехидратацията на тялото може да понижи професионалните ни резултати и да доведе до редица негативни последствия като главоболие, загуба на концентрация, по-ниска ефективност, затруднено приемане и осмисляне на информацията и други. Когато човек е дехидратиран, той е по-склонен към раздразнителност, когнитивните му функции се нарушават, концентрацията спада, а по време на шофиране това може да има тежки последици.

Според изследване, публикувано в "Physiology & Behavior" - издание на "International Behavioral Neuroscience Society", шофьор, карал в продължение на два часа дехидратиран, прави двойно повече грешки от своя колега , който е приел необходимото му количество вода. За този тест хидратираните шофьори са приемали по 200 мл вода на всеки час, докато дехидратираните са получавали едва 25 мл.

Крайното заключение е, че дехидратацията влияе на краткосрочната памет и понижава бдителността.

Шест причини за появата на целулит и как да се борим с него (ВИДЕО)

Хората, които приемат нужното им количество вода през деня, се чувстват по-енергични, позитивни и ефективни. Това неминуемо води до по-високи професионални резултати, което е плюс както за работещите, така и за техните работодатели.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Ето защо не отлагайте: започнете да пиете по седем чаши вода всеки ден. Сами ще се убедите в ползите от добрата хидратация - и нека работата върви по вода, защото: водата подобрява настроението; прави ни по-продуктивни; спомага за повишаване на жизнения тонус; допринася за доброто физическо и психическо състояние на тялото, повишава устойчивостта на организма на вирусни заболявания; водата компенсира загуба на течности при приема на кафе.