Нова паметна плоча на „Академията“ предлага краевед
Нова паметна плоча на „Академията“ предлага краевед / netinfo

Поставяне на нова паметна плоча предлага журналистът и краевед Ангел Павлов. В писмо до Общински съвет-Разград той се аргументира с паметен факт от историята на града. Според него преди 120 години разградчани са първите, които са научили колко са българите по света. Тогава елитът на града се събирал в кръчма, която е била на мястото на днешния Клуб на дейците на културата. След спор по въпроса колко са българите, разградчани решават да питат Румънската академия на науките. След известно време пристига писмения отговор от академиците, по този повод заведението получава ново име „Академия“.

Павлов предлага на мястото, където е получено писмото от Румънската Академия на науките, да бъде поставена плоча със следния надпис на български и румънски език: След Освобождението от Русия, около 1890-1903 г. тук, с писмо-отговор от Румънската академия на науките, разградци  едни от първите в страната научават колко са българите по света. От тогава кръчмата е с името „Академия“-та!“. Според Павлов това е третият в Разград паметник на българо-румънската дружба – първият е сградата на мъжката гимназия, днес ПГПЧЕ, която е проектирана от Фридрих Грюнангер, чието родно място е днес в Румъния – Сигишуаара; вторият е произходът на името „Академия“ на кръчмата в квартал „Вароша“, а третият – новата трибуна на стадион „Лудогорец Арена“ „Моци“. Павлов настоява паметната плоча да бъде открита на празника на Разград 28 януари  и на церемонията да присъстват: президентът и премиерът на България, руския консул в Русе, руския посланик в София и румънския посланик в София.

Съветниците от няколко комисии обсъдиха предложението, след което го насочиха към общинска администрация за становище и Регионалния исторически музей за потвърждаване достоверността на фактите.

Нова паметна плоча на Академията предлага краевед
netinfo