Изменението на бюджета отново влиза на сесия
Изменението на бюджета отново влиза на сесия / netinfo

Предложението за изменение на общинския бюджет за 2016 г. отново влиза на сесия. През септември съветниците отхвърлиха предложението на кмета д-р Валентин Василев за промени предимно в капиталовите разходи от финансовата рамка. Ще припомним, че тогава кметът коментира единствено за Дарик-Разград, че по този начин се блокират важни за града проекти като ремонта на спортна зала „Абритус“ и изграждането на физкултурен салон в ПГПЧЕ.

Сега докладната ще се обсъжда с нови изменения, свързани предимно с образователната сфера. Новост е необходимостта от дофинансиране за заплати на учителите от детските градини, които са увеличени според новия Колективен рамков договор. Първоначално необходимата за това сума е било 500 000 лв., но с въведени мерки за оптимизация сумата е намалена но 103 000 лв. 90 000 от тях ще дойдат от бюджетите на трите извънучилищни звена – ЦРД, ЦУТНТ и Ученическа спортна школа. Те са получили допълнителни средства от Министерски съвет и към края на септември средното изпълнение на бюджетите им е 54%, което дава основание за намаляване на финансирането им – обясни д-р Василев, като изказа благодарност на общинска администрация, че са намерени начини за осигуряване на средства за детските градини. Част от парите са спестени и от икономия в бюджета на  Общинския културен център.  От всички тези звена становище на заседанието на комисията по бюджет изрази единствени директорът на Центъра за работа с деца Даниела Куртева. Тя призова към спазване на финансовата дисциплина от всички звена на общинско финансиране, защото по този начин се чувства като наказана за това, че е икономисала средства от различни дейности. С това изказване си навлече гнева на кмета, който на висок тон припомни, че никой не е коментирал, когато преди няколко месеца от общинската хазна се е наложило да се изплащат санкции за минал проект, нито пък някой е смеел да коментира решенията на предходното управление.

Докладната бе гледана на всички комисии, заседавали днес, но не мина гладко в повечето от тях. В комисията по бюджет например гласовете „за“ бяха 5, 2 бяха „против“ и 2 „въздържал се“, а по транспорт – 3 „за“, 3 „въздържал се“ и 1 „против“.

Изменението на бюджета отново влиза на сесия
netinfo