Пуснаха под домашен арест мъжа, заклал по жесток начин коте в Бургас
Пуснаха под домашен арест мъжа, заклал по жесток начин коте в Бургас / снимка: Лалка Димитрова

Бургаският районен съд пусна под домашен арест 26-годишния Живко Стоянов, който на 7 октомври посред бял ден в комплекс „Лазур" в Бургас в града и пред очите на десетки свидетели закла с нож улично коте. Живко бе задържан с прокурорско разпореждане за 72-часа, а в първото по рода си в Бургас съдебно заседание за смърт на безпризорно животно, държавното обвинение поиска той да остане под стража. Съдът отхвърли искането.

Приятели на животните искат затвор за убиеца на котки Живко

Според обвинението, Живко "е транжирал котката в условията на изпитателен срок на присъда за притежание на наркотици", а срещу него в момента има и други две висящи разследвания.

По време на съдебното заседание адвокатът му Пламен Найденов се обърна към магистратите с думите:

„По делото няма експертиза, която да установи, че убитото животно действително е котка. Липсва изначална доказаност дали пък смъртта му не е естествена, дали не е причинена от куче или пък от старост". Следващият му въпрос обаче втрещи една дузина природозащитници и репортери, присъстващи в съдебната зала: „Котка ли е гръбначното животно и дали твърденията прокурора, че това е котка не са плод на субективните му възприятия", попита адвокат Найденов.

Адвокат: Котка ли е гръбначното?!

„Съжалявам, извадих нож, за да разтърва собственото си куче от котката", каза самият Живко.

Според прокурора обаче в случая става въпрос за причиняване на смърт на животно по особено мъчителен начин и с изключителна жестокост.За това престъпление законът предвижда от 1 до 3 години лишаване от свобода.