Спор за новата инвестиция – дюнерите от Германия, утре дискусията продължава
Спор за новата инвестиция – дюнерите от Германия, утре дискусията продължава / Радка Минчева

Повече от час съветниците от комисията по управление на общинската собственост към Общински съвет-Разград спориха по докладна записка, която осигурява инвестиция за 1 200 000 лева в Лудогорието.

Инвестиционното намерение е на Pomeat Bulgaria ЕООД, гр. София, която е представител на немско дружество, което е петата по големина фирма в Германия в областта на месопреработването. Германският производител на дюнери иска да изгради фабрика за производство на приспособления за дюнери, тя ще включва разгърната застроена площ от 2000 кв.м., ще осигурява първоначално 80, а по-късно още 120 работни места, очаква се да се изгради до 36 месеца от датата на подписване на договора. Имотът, който немците си харесали, е в бизнес зона „Перистър“ на ул. „Конверсия“. Докладната, внесена от заместник-кмета Галина Георгиева, е за учредяване право на строеж по реда на Закона за общинската собственост чрез публичен търг с явно наддаване.

Първоначално съветниците се притесниха от израза „приспособления за дюнери“, заместник-кметът обясни, че става въпрос за заготовки от месо за дюнерите, а формулировката е на потенциалния инвеститор. След това местните парламентаристи дълго обсъждаха дали имотът отговаря на законовите изисквания за отстояние на подобни обекти от преработвателната промишленост, след като това се изясни, още по-дълго бе обсъждан вариантът дали няма да стане пречка пред следващи инвеститори, пак по отношение на отстоянията, обсъждана бе и възможността да се предложи на немците друг терен в друг район на града, като сред аргументите бе този, че в бизнес зона „Перистър“ се развиват екосъобразни производства. Накрая съветниците от комисията по управление на общинската собственост решиха, че е важно и какво мислят за бъдещите си съседи двама от реалните инвеститори в икономиката на Разград – представители на фирмите „Стинг“ и „Клео комерс“.

Окончателното решение дали да се одобри провеждането на търга се отложи за утре, когато на съвместно заседание на комисиите по законност и бюджет са поканени представители на трите фирми – настоящите инвеститори и потенциалният бъдещ.

По време на дискусиите се появи и карта, на която бе представен теренът, на мобилен телефон пък бяха разглеждани халета на „Polat“ в Германия. В България те стъпват за пръв път, посетили са няколко града, но засега са избрали Разград.

Спор за новата инвестиция  дюнерите от Германия утре дискусията продължава
netinfo

Спор за новата инвестиция  дюнерите от Германия утре дискусията продължава
netinfo