Роуз Готемолър е първата жена заместник генерален секретар на НАТО
Роуз Готемолър е първата жена заместник генерален секретар на НАТО / БГНЕС, архив

Американката Роуз Готемолър, специалист по Русия, пое функциите си като заместник генерален секретар на НАТО, съобщи в комюнике алиансът. Тя е първата жена и вторият американски представител на този пост, който от февруари 2012 г. досега се заемаше от американския дипломат Александър Вършбоу, предаде Франс прес.

Готемолър, един от съветниците на американския държавен секретар Джон Кери, е била заместник-държавен секретар на САЩ по контрола върху въоръженията и международната сигурност. Като експерт по отношенията с Русия тя беше главен преговарящ по новия договор СТАРТ с Москва за намаляване на броя на стратегическите оръжия.

Генерал Лори Робинсън е първата жена начело на бойно командване (ВИДЕО)

Когато през март Готемолър беше предложена от президента Барак Обама за заместник генерален секретар на НАТО, тя бе обвинена в прекалена отстъпчивост към Русия на президента Владимир Путин.

Анексирането през 2014 г. на украинския полуостров Крим от Русия доведе до небивало след края на Студената война изостряне на напрежението между НАТО и Москва. Миналия месец в Брюксел се състояха разговори между НАТО и Русия за намаляване на рисковете и за прозрачност, за да се успокои положението.

Източник: БТА