Транжорът на котки си отива вкъщи
Транжорът на котки си отива вкъщи / Снимка: Станимир Димитров

Бургаският районен съд пусна под домашен арест 26-годишния Живко Стоянов, който 7 октомври т.г. посред бял ден в комплекс „Лазур" в града и пред очите на десетки свидетели закла с нож улично коте.

Живко бе задържан с прокурорско разпореждане за 72-часа, а в първото по рода си в Бургас съдебно заседание за смърт на безпризорно четириного, държавното обвинение настоя той да остане под стража. Съдът отхвърли искането.

Според обвинението, Живко е транжирал котката в условията на изпитателен срок на присъда за притежание на наркотици, а срещу него в момента има и други две висящи разследвания. По време на съдебното заседание адвокатът му Пламен Найденов се обърна към магистратите със следните думи: „По делото няма експертиза, която да установи, че убитото животно действително е котка. Липсва изначална доказаност дали пък смъртта му не е естествена, дали не е причинена от куче или пък от... старост".

Следващият му въпрос обаче втрещи една дузина природозащитници и репортери, присъстващи в съдебната зала: „Котка ли е гръбначното животно и дали твърденията прокурора, че това е котка не са плод на субективните му възприятия", попита адвокат Найденов.

„Съжалявам, извадих нож, за да разтърва собственото си куче от котката", каза самият Живко. Според прокурора обаче в случая става въпрос за причиняване на смърт на животно по особено мъчителен начин и с изключителна жестокост. За това престъпление законът предвижда от 1 до 3 години лишаване от свобода.

„Червата на котката буквално са били извадени извън тялото", каза представителят на държавното обвинение.