Търсят се съдебни заседатели от Община Невестино
Търсят се съдебни заседатели от Община Невестино / Дарик- Кюстендил,архив

Община Невестино обяви процедура по набиране на съдебни заседатели, във връзка с писмо на Окръжен съд- Кюстендил, за откриване на процедура за определяне на съдебни заседатели за района на Кюстендилски районен съд. За община Невестино са определени три броя. Срокът за подаване на документи е 14- дневен. Кандидатите трябва да са от 21- 68 години, да имат настоящ адрес в общината, да имат най- малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление и не страдат от психическо заболяване.
Кандидатите за съдебни заседатели подават в общинският съвет:
1. подробна автобиография, подписана от кандидата;
2. нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
3. свидетелство за съдимост, издадено за кандидатстване за съдебен заседател;
4. медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
5. данни за контакт на две лица, към които общинските съвети да се обръщат за препоръки;
6. мотивационно писмо;
7. писмено съгласие;
8. декларация за липса на обстоятелства, а именно:
• Не е съдебен заседател в друг съд;
• Не е общински съветник от съдебния район, за който е избран;
• Не участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
• Не работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.
9. документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.
Избраната от Общинския съвет комисия разглежда подадените документи и допуска кандидатите, отговарящи на изискванията до етап изслушване. Най-малко 10 на сто от лицата, които се включват в списъка, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

Комисията изслушва всеки от допуснатите кандидати в публично заседание, като всеки член на комисията може да задава въпроси. Комисията съставя доклад за протичането му, който се предоставя на Общинския съвет в 7-дневен срок преди гласуването.
Общинският съвет в публично заседание с мнозинство, повече от половината от присъстващите членове определят кандидатите за съдебни заседатели, които предлага за избиране от общото събрание на Окръжен съд-Кюстендил.