В Пловдив: Европа и Китай проведоха работна среща на тема танцово изкуство
В Пловдив: Европа и Китай проведоха работна среща на тема танцово изкуство / снимка: Община Пловдив

Първата работна среща на новоучредената международна организация China – CEEC’s Dance Cultural Union 16+1, която включва 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай, се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Събитието бе открито от Боил Банов, заместник-министър на културата, Амелия Гешева, заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив, Гуо Лей, президент на Танцовата академия в Пекин и Асен Асенов, директор на Фондация ЕДНО за култура и изкуства.

Международната платформа беше учредена през май тази година в Китай от различни организации в 17-те държави. Тогава бе решено, че ще има две седалища – в Пекин и в Пловдив. Пловдив ще бъде европейският домакин на организацията до края на 2019 г., а след това, на ротационен принцип, седалището ще се премести в друга държава от Централна и Източна Европа.

На днешната първа работна среща в града на тепетата беше обсъдена стратегията за развитието на CHINA-CEEC’s DANCE CULTURE UNION 16+1, както и конкретни проекти за следващите години. Присъстващите страни избраха Борд на организацията, който ще представлява съюза.

От българска страна за член на Борда бе избран Асен Асенов, директор на Фондация ЕДНО. Присъстващите 11 европейски държави избраха и двама съ-президенти на организацията. Това са Наташа Заволошек от Словения, директор на Exodos Festival for Contemporary Stage Arts, която ще представлява европейските държави и Гуо Лей – от китайска страна.

Основната цел на CHINA-CEEC’s DANCE CULTURE UNION 16+1 е обмен в областта на танца  и създаването на общи проекти, които да подкрепят развиването на това изкуство в страните учредителки. Именно в този контекст, организацията взе решението да участва в културната програма на град Пловдив – Европейска столица на културата през 2019.

За официалното събитие в града под тепетата пристигнаха 25 участници от Китай и Европа – представители на академии, институти, фестивали и театри за танц с голям опит в организацията и реализацията на големи културни продукции.