Стартират мерки за овладяване популацията на уличните кучета
Стартират мерки за овладяване популацията на уличните кучета / Община Видин

Споразумение да работят заедно за овладяване и контролиране популацията на безстопанствените кучета във Видин подписаха Общината и Фондацията за общественополезна дейност „Четири лапи". Залавянето на кучетата и контролирането на популацията ще е по хуманен начин, утвърден от Световната здравна организация, който включва дългосрочен мониторинг и мерки, предвидени в програмата на общината, както и реализиране на съвместен проект за контрол върху възпроизводството.

Кметът на общината Огнян Ценков се срещна с представители на фондацията, които пристигнаха във Видин, за да започнат работа на базата на сключения договор за партньорство. „От наша страна ще окажем пълно съдействие, за да може спокойно да работите" - заяви Ценков. От „Четири лапи" увериха, че целта им е да обхванат максимален брой безстопанствени кучета по време на пребиваването си до 28 октомври.

В хода на проекта кучетата ще бъдат залавяни, преглеждани, обезпаразитявани и подлагани при необходимост на лечение, кастрирани, ваксинирани срещу бяс, трайно маркирани и връщани на мястото, от което са взети, при спазване на изискванията на Закона за защита на животните. Предвидено е персоналът на Община Видин, работещ по програмата за ограничаване популацията на безстопанствените животни, да участва в обучения, свързани със защита на животните, хуманни практики при работа с тях и реализиране на кастрационни програми.