Двама загинали, двама изчезнали и шестима тежко ранени - това е равносметката до момента от силната експлозия, последвана от пожар в химически завод на германската компания BASF в град Лудвигсхафен.

Компанията съобщи, че още не е ясно какви вещества са излъчени във въздуха след експлозията и не може да прецени риска за населението.

Полицията призова жителите на Лудвигсхафен и близкия град Манхайм да останат на закрито, да затворят вратите и прозорците и да изключат климатиците.

Взрив разтърси чешки завод за боеприпаси, има жертви

Според представител на компанията, цитиран от Франс прес, няма опасност за населението.

Междувременно обаче вече имаше оплаквания на хора, живеещи в близост до завода, от раздразнени дихателни пътища. Въпреки това няма евакуация от град Лудвигсхафен в провинция Рейнланд-Пфалц, който е с население 160 000 жители.

В него се намира най-големият завод на химическия концерн BASF. За момента не са установени причините за експлозията, предизвикала пожара. От компанията не уточняват и какви химически продукти е имало в засегнатите от експлозията части на завода.

Големият германски химически концерн BASF се занимава с производството на химикали, пластмаси, химически продукти, както и продукция за селското стопанство.

Източник: БГНЕС, БТА