Излизат на протест пред МС заради непрекратена концесия в Куртово Конаре
Излизат на протест пред МС заради непрекратена концесия в Куртово Конаре / БГНЕС, архив

Протест срещу концесията на кариерата в село Куртово Конаре ще се проведе в София. Кариерата беше спряна от министъра на енергетиката временно през април т.г., но концесията й не е прекратена, напомнят организаторите на протеста.

Инициативният комитет на селото ще проведе демонстрациите пред Министерския съвет от 10.30 до 11.00 часа, пред Министерството на околната среда и водите на бул. „Мария Луиза“ от 11.15 до 11.45 часа и пред Министерството на енергетиката от 12.00 до 13.00 часа. Искането е за прекратяване на концесията, предоставена чрез незаконен конкурс, допълват организаторите. От инициативния комитет твърдят, че документите за въпросния конкурс са изчезнали от двете министерства и са налице многобройни други закононарушения.

Кариерата е на територията на защитената зона „Бесапарски ридове“ и причинява увреждания на здравето на жителите на с. Куртово Конаре и унищожаване на поминъка чрез земеделие в селото, което се слави с първокласни домати, чушки и ябълки.“, казват още протестиращите.

Шестмесечните преговори с министерски съвет и двете ведомства за прекратяване на концесията не са довели до резултат. Инициативният комитет заявява, че ако концесията не бъде прекратена до две седмици, ще организира нов протест в София с искане на оставките на министрите Ивелина Василева и Теменужка Петкова.