Зам.-областният управител Иглика Събева се включи в Европейския ден за здравословно хранене и спорт
Зам.-областният управител Иглика Събева се включи в Европейския ден за здравословно хранене и спорт / Областен управител-Габрово

Заместник-областният управител Иглика Събева се включи в инициатива, посветена на Европейския ден за здравословно хранене и спорт, която в област Габрово се организира от 2011 година насам. Тази информация разпространиха в социалната мрежа facebook от пресцентъра на Областния управител.

"В приветствието си към близо 120 деца, участници в мероприятието, учители и присъстващи родители, тя изрази подкрепата на институцията в насърчаване на активното спортуване и здравословно хранене.

Интересни и занимателни игри и състезания са един от начините за привличане на внимание върху проблема с нездравословното хранене и ужасяващите данни за наднормено тегло на децата", научаваме от публикацията.

"Във времето, когато игрите на детската площадка и в спортната зала са заменени от on-line такива е важно да се опитваме по всякакъв начин да мотивираме деца да се движите повече. Не е задължително, и разбира, се не може всички да тренирате някакъв спорт, достатъчно е обаче да обръщат необходимото внимание на часовете по физическо възпитание в училище", смятат организаторите на събитието и допълват, че отношението към храната и към правилното хранене се формира в семейната среда през най-ранните детски години.

Зам.-областният управител Иглика Събева се включи в Европейския ден за здравословно хранене и спорт
netinfo

"От родителите и от всички нас зависи децата да предпочитат прясна и полезна храна, а не консервирани и пакетирани хранителни подобия", категорично заяви и заместник-областният управител Иглика Събева, която освен гост на събитието е и председател на журито, което оценяваше как се представят децата в различните игри.

Европейският информационен център "Европа директно" при Габровската търговско-промишлена палата, Регионално управление на образованието Габрово, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина" превърнаха събитието в истински празник за учениците от 3 и 4 класове от цялата област, които спортуваха, градиха кула на здравето, "рисуваха" картина със здравословни продукти, решаваха кръстословица и още много други занимателни игри. Като на състезание организаторите бяха подготвили и много награди за победителите, както и за всеки участник.