Златко Живков: Амбицирани сме до края на годината да имаме 10 санирани жилищни сгради
Златко Живков: Амбицирани сме до края на годината да имаме 10 санирани жилищни сгради / Община Монтана - архив

Кметът на Монтана Златко Живков призова собствениците в сдруженията, регистрирани за участие по националната програма за саниране по-бързо да заявят интерес за включване в нея. Това ще даде възможност на Общината да кандидатства до края на годината с повече проекти за финансиране през 2017 година. След 2018 година финансирането няма да е безвъзмездно. Собствениците ще трябва да съфинансират проектите си, поясни Живков.

В Монтана се изпълняват проекти на осем жилищни блока в момента. Те са във фаза изпълнение на инженеринг. Строителите работят без почивен ден, за да съкратят срока от 150 дни, заяви кметът Живков. „Амбицирани сме до края на годината да имаме 10 санирани жилищни сгради”, уточни той.

Общината е подала досега пет заявления за интерес и финансова помощ по националната програма за 2017. От тях с 3 има сключени договори. Девет са сдруженията на собственици, които биха могли да се включат в програмата, ако подадат заявления за интерес пред общината, уточни кметът на Монтана и призова домоуправителите да го направят максимално бързо.