Двама плевенчани играят на Световното по шах в Батуми
Двама плевенчани играят на Световното по шах в Батуми / sksh.pleven-21

Двама състезатели на шахматен клуб "Плевен ХХІ" ще участват на Световното първенство по класически шахмат до 8, 10 и 12 г. момичета и момчета от 18 до 31 октомври 2016 г. в Батуми, Грузия. Общо 9 българчета ще се състезават в шестте възрастови групи.

С най-големи шансове е 8-годишният Светлен Иванов от ШК "Локомотив" София, който е номер 3 в стартовия списък при най-малките момчета с ело 1764. Светлен Иванов се класира пети на ЕП в Чехия през август. Водач на българската делегация е Стефан Стойнов от София, треньор на малкия Светлен. Записани за участие са общо 700 участника от 64 страни.

Нора Рашева от СКШ "Плевен ХХІ" ще играе при момичетата до 8 г. в конкуренцията на 84 малки шахматистки. Тя е под номер 20 в стартовия лист с ело 1126. Водачка е рускината Alexsandra Shvedova с ело 1576. Това е първо участие на Нора на световно първенство, а на ЕП на страните от ЕС в Чехия тя спечели бронзов медал. За Нора шампионатът е възможност да покаже силна игра, въпреки че ще бъде трудно. Преди нея по ело са 8 рускини, повечето вече със звания, придобити от призови класирания на ученически ЕП и СП. Не искам да давам предварителни прогнози, но вярвам, че Нора ще се класира по-напред от стартовия си номер. Турнирът е и много продължителен, в 11 кръга. В България момичетата до 8 години играят само по 7 партии на държавните първенства.

Другият представител на клуба е Валентин Митев. Неговата група /момчета до 12 г./ е най-многобройна - общо 124 участника. В стартовия лист Вали е под 42 номер с ело 1992. Листата води индиецът мм Praggnanandhaa с ело 2442. Това е второ световно първенство за Вали, след участието му в Порто Карас, Гърция, през 2015 г. Там Вали завърши с 6 т. от 11 възможни.

Очакванията са за по-добър резултат, имайки предвид натрупания от Валенин опит на международната сцена. Участието на Нора и нейната треньорка мс Христинка Илиева на ЕП на страните от Европейския съюз през август и на това СП стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Плевен, Татяна Кирилова, Васил Антонов и Милен Георгиев. Участието на Валентин Митев на двата международни форума тази година е изцяло с финансови средства на семейството му, за което УС на СКШ "Плевен XXI" благодари.