Посланикът на Армения на посещение в Русе
Посланикът на Армения на посещение в Русе / netinfo

Днес, кметът Пламен Стоилов посрещна в кабинета си извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Негово превъзходителство г-н Армен Саргсян. На срещата присъства и д-р Бохос Гаржарян – председател на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – клон Русе.

Кметът се обърна към Негово превъзходителство с думите: „За мен тази първа среща с Вас е повод за изключителна чест. Като кмет и гражданин на Русе имам прекрасни отношения с арменската общност и я чувствам много близо до сърцето си, затова винаги я подкрепям и съм готов за сътрудничество. Русе се отличава с уникална етническа толерантност и арменците винаги са били наши приятели.“

Посланик Саргсян благодари за топлото посрещане, определяйки Русе и България като „рай за туризма“, сподели, че се е запознал с историята на Русе и припомни  пътя, по който е изминала неговата общност във времената на преход. „Вие сте щастливи, че живеете в толерантност – това е нещо изключително ценно в наши дни. Човек трябва да помни миналото си, за да продължи напред. Вярвам, че тази среща ще положи трайно бъдещо сътрудничество“, добави той.

Основни теми на срещата бяха потенциалните бъдещи възможности за изграждане на културно-исторически контакти и обмен на студенти в различни сфери на образованието. Беше обсъдена идеята за побратимяване на Русе с арменски град, с което да се развият туристическите връзки и контакти. Г-н Стоилов връчи на посланика картина, изобразяваща сградата на Доходно здание и пожела тя да му напомня за приятелството и откритостта на русенци към арменската общност. Посланикът на Армения подари на русенския градоначалник книги, свързани с историята и културното развитие на Армения и дискове с традиционна музика.