Потвърдиха условните присъди на трима лекари за смъртта на дете
Потвърдиха условните присъди на трима лекари за смъртта на дете / Sofia Photo Agency, архив

Апелативен съд-Варна потвърди изцяло присъда на Варненския окръжен съд (ВОС) от 29 май м.г., който произнесе три условни присъди от по 2 години "лишаване от свобода", отложени с 4-годишен изпитателен срок на трима от лекарите, признати за виновни, че са допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг и през пролетта на 2010 г. причинили смъртта на 2-годишния Данаил Донев.

Варненският окръжен съд произнесе и две оправдателни присъди на двама техни колеги, които не бяха протестирани от прокуратурата. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

Осъдените лекари и гражданските ответници - болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" ще заплатят солидарно на родителите на момченцето общо 200 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8000 лева държавни такси върху присъденото обезщетение.

От прокуратурата припомнят, че делото за смъртта на детето започна през 2011 г., а през октомври с.г. Варненският окръжен съд призна вината само на двама от лекарите. Те получиха условни присъди от 8 месеца "лишаване от свобода”, отложени с 3 години изпитателен срок. В края на с.г. Варненският апелативен съд върна делото на прокуратурата, след като установи множество допуснати процесуални нарушения.

Делото за смъртта на момченцето бе възстановено пред Варненския окръжен съд през пролетта на 2014 г.

На 19 април 2010 г. детето постъпило в спешното педиатрично отделение на болница "Св. Марина" с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намерило място за него, а състоянието му се влошавало. Тогава момченцето било пренасочено към болница "Св. Анна". Впоследствие, когато състоянието на детенцето се влошило още, то било върнато в спешното отделение на болница "Св. Марина".

Детето било оперирано още същия ден, но ден по-късно починало.