Пак условни присъди за лекари, виновни за смъртта на дете
Пак условни присъди за лекари, виновни за смъртта на дете / Dariknews.bg, архив

Варненският апелативен съд потвърди условните присъди на трима лекари, признати за виновни за смъртта на 2-годишния Даниел Донев, който почина след операция в МБАЛ „Св. Марина” на 22 април 2010 г .

Осъдените медици и болниците „Св.Анна” и Св.”Марина” ще заплатят солидарно на родителите на детето общо 200 000 лева обезщетение.

Втората съдебна инстанция призна вината на педиатъра от МБАЛ „Св.Анна” д-р Мехмед Алиев, на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Николай Неделчев и на д-р Петър Костадинов – лекар от приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ „Св.Марина” за допуснати от тях нарушения в Наредба 16 за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения и на Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на МБАЛ „Св.Анна”. Нарушенията били свързани с действията на лекарите по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в т.ч. и на консултации при спешни случаи.

Тримата медици са оневинени да са причинили смъртта на детето поради виновно нарушаване на нормите на Закона за здравето.

Всеки един от тях получи 2 години ”лишаване от свобода”, отложени с 4 годишен изпитателен срок.

В мотивите за своето решение Варненският апелативен съд отговаря на жалбите на тримата медици, които желаят да им се отговори, с кое конкретно действие или бездействие всеки един от тях е допринесъл за смъртта на Дани. Втората съдебна инстанция цитира дословно мнението на вещото лице проф.Бранков, според който „Няма приемственост между лекарите в частта, в която се мисли за коремна драма. Ако единият лекар е споделил с другия съмненията си, то е следвало същите да се проверят. Следвало е да има приемственост”. Посоченото обстоятелство води и този съд до извод, че именно това е забавило установяване на точната диагноза, забавило е необходимите вливания, забавени са необходимите изследвания. Поради тази причина, общите действия и бездействия на всеки един от тримата лекари са допринесли до тежкия резултат.

По делото бяха оправдани д-р Пламен Кокински – детски хирург от Клиниката по гръдна хирургия при МБАЛ „Св.Марина”, и д-р Анна Гочева – лекар ординатор в Детско отделение на същата болница.

На 19 април 2010 година Дани постъпил в спешното педиатрично отделение(ПСПО) на МБАЛ „Св.Марина” с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намерило място за болното дете, чието състояние се влошавало. Тогава д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детско отделение на МБАЛ „Св.Анна”. Там ги приела д-р Гочева и късно през нощта  бил потърсен хирургът д-р Неделчев. Той от своя страна дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на болното дете.

Малко след полунощ на 20 април детето, чието състояние се влошило, било върнато в ПСПО на МБАЛ „СВ.Марина” и прието по спешност от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснена диагноза. 7 часа по-късно той назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си потърсил консултация от хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно се влошавало и на 22 април 2010 година лекарите регистрирали смъртта му.

Процесът за смъртта на Дани започна през 2011  г., а през октомври същата година Варненският окръжен съд призна вината само на двама от лекарите – на хирурга Неделчев и на д-р Костадинов. Те получиха условни присъди от 8 месеца „лишаване от свобода”, отложени с 3 години изпитателен срок. Тогава ВОС оправда педиатъра д-р Алиев и детския хирург д-р Кокински, а на д-р Гочева наложи глоба в размер на 1000 лева. В края на същата година Варненският апелативен съд върна делото на прокуратурата, след като установи множество допуснати процесуални нарушения. Делото за смъртта на малкия Дани бе възстановено пред ВОС през пролетта на 2014 година.