В Благоевград заработи Бюро за безплатна правна помощ за бедни
В Благоевград заработи Бюро за безплатна правна помощ за бедни / Снимка: dariknews.bg

От днес адвокати ще помагат безплатно на бедни хора в Пиринско. В Благоевград официално бе открит Регионален център за безплатна правна помощ за социално слаби.

Инициативата за създаването му е на благоевградската адвокатска колегия, на Националното бюро за правна помощ и на социалното министерство. В бюрото правна помощ безплатно ще могат да получават социално слаби хора и лица в неравностойно положение. Също така от безвъзмездните правни услуги ще се възползват хора, които получават социални помощи или целеви помощи за отопление. Лица, които са настанени в социални институции, пострадали от домашно и сексуално насилие, потърпевши от трафик на хора или други престъпления, също ще бъдат консултирани без пари.

Адвокатите ще помагат безплатно и на тези, които търсят международна закрила, и на чужденци, спрямо които е приложена принудителна административна мярка.

Единственото условие, за да ползват тази услуга е, социално слабите граждани да носят със себе си заповед или удостоверение от директора на дирекция „Социално подпомагане".

„Единствената възможност за разрешаване на техните проблеми е ползването са компетентна и квалифицирана помощ от адвокат. Регионалният офис за безплатни правни консултации ще прави и изнесени приемни във всички 14 общини на Благоевградска област", заяви адвокат Мария Георгиева.

До няколко дни бюро за безплатна юридическа помощ ще заработи и в Петрич. Защитниците са категорични, че изнесени приемни ще има и в по-малките общини и населени места.

Всеки работен ден адвокатите ще дават дежурства по предварителен график. Първата безплатна консултация ще даде доц. д-р Вера Лазарова, която освен че е адвокат е и преподавател в Правно- историческия факултет на Югозападния университет.