Правят проверки за миришещи шахти на площад Васил Левски във Враца
Правят проверки за миришещи шахти на площад Васил Левски във Враца / Дарик Враца - архив

Проверка на сигнали за миризми от шахти на канализации, изградени по водния цикъл, извършва Община Враца, съвместно с РИОСВ и ВиК. При проверки на място на някои места е установено наличието на замърсяване от битово-фекален характер. „Тази ситуация ни озадачава, защото все още няма въведени в експлоатация канализации и към тях все още няма включени абонати" обяви инж. Мариана Рашева, ръководител на звеното за управление на проекта.

Последният сигнал е за ул. „Генерал Леонов" в района на пл. „В.Левски" . „Този участък отдавна е изграден, там е минавано и с камера-робот, няма установени некачествени работи, пропадания или инфилтрация на вода. Освен всичко това е главен колектор, а по принцип в главни колектори няма заустени абонати. Те представляват големи тръбопроводи, в които се събират отпадните води от няколко улици. „В този специално още нищо не се събира, защото в района все още няма включени улици. Затова е много интересно какво ще открием.", обясни Рашева.

По думите й, днес ще се предприеме ново почистване на колектора със специална техника на ВиК, а след това ще се пусне работа, който да заснеме състоянието на тръбата. Ако има някой който е извършил незаконосъобразни действия и се е включил по някакъв начин - ще бъде наказан. Участъкът е изграден от „Воден цикъл 2011" - Етап I.

Кметът на Враца отправи апел към гражданите - ако имат подобни притеснения за нередности около изградени участъци от Водния цикъл - да подават своевременно сигнали.