Бизнесът чака да от морските общини за лоукост компании
Бизнесът чака да от морските общини за лоукост компании / Dariknews.bg, архив

Туристическата компания "Албена" Ад очаква с голямо нетърпение решението на общините в региона за създаване на инвестиционен фонд за привличане на нискотарифни авиокомпании на летище Варна. Това коментира  изпълнителният директор на фирмата Красимир Станев пред вестник „Страндарт”, който визира компаниите "Изи джет" и "Райън еър", превозващи годишно превозват над 160 млн. пътници.

"Целта е да отворим летище Варна за нискобюджетните авиокомпании, които де факто вече превозват по-голямата част от пътниците в Европа. Имаме обещанието, че това ще се случи, за да бъде в полза на цяла Североизточна България този факт. Ако това стане, ако започнат тези авиокомпании да кацат във Варна от пролетта на 2017 г., следващата една-две години ще бъде изключително добър туристическият сезон за целия регион. Трябва да се събират средства, за да се плаща по 10-12 евро за всеки пристигнал турист на летище Варна чрез тези авиокомпании, за да се поемат техните рискове. Защото те наистина ще поемат рискове да тръгнат да летят към Варна. Но Варна не е Майорка, Тенерифе, Анталия. Общината ще плати 10-12 евро за един турист за неговото пристигане, но той ще остави много повече от 10-12 евро в тази община или в района. Ние сме готови да поемем нашата част. Естествено, „Албена” не може да плаща за целия фонд. Част трябва да се поеме от другите хотелиери от общините. Те имат фондове за това, получават средства. Това ще бъде малка революция за бизнеса в региона за 2017 г. И двете авиокомпании са готови да започнат опериране на летище Варна, но искат гаранции, че този фонд ще бъде създаден. Основният двигател е кметът на Варна. Това е най-интересното нещо, което трябва да се случи през следващата година за региона", коментира Станев.

Той заяви, че туристическото дружество винаги е разглеждало летище Балчик като аеропорт за бизнес пътувания и специализирани полети за малки групи туристи, които идват да играят голф, за ловен туризъм, културен или хоби туризъм и добави, че компанията все още иска да развие летище Балчик като цивилно за обща авиация.

Летището в Балчик бе извадено от активите на военното министерство и в момента то е част от летище София, като се търси концесионер, който да го развива. Аеропортът и сега приема малки самолети, които водят туристи най-вече за голф игрищата в Добричка област, както и любители на ловния туризъм, които идват да ловуват в полетата и горите на държавно ловно стопанство "Балчик".