В Димитровград връчват наградите Любимец 13 на най-добрите български актьори
В Димитровград връчват наградите Любимец 13 на най-добрите български актьори / DarikNews.bg, Архив

Димитровград ще се превърне днес в център на българското театрално изкуство и събира най-добрите актьори за второто издание на наградите „Любимец 13“. Тази година церемонията в общинския театър „Апостол Карамитев“ е с мотото „Пътят на актьора“, а призовете са в 13 категории. Най-голямото отличие- „Легенда на българския театър“ е посмъртно за Златина Тодева. Тя е сред почетните граждани на Димитровград, а през 2013 г. получи и награда „Лице на димитровградския театър“.

Тазгодишните лауреати „Любимец 13“ са определени от 5-членна комисия актьори от различни поколения, чийто състав организаторите от общинския театър в Димитровград пазят в тайна. Комисията е изгледала 113 представления и в продължение на година и два месеца е проследила 1064 актьорски превъплъщения. Ще присъстват едни от най-известните български актьори, сред които Мариус Куркински, Йосиф Сърчаджиев, Герасим Георгиев-Геро, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Милица Гладнишка и др., съобщи PR-ът на проекта Любомир Караджов. Изненада за публиката в димитровградския театър ще са и връчващите наградите, избрани от отличените актьори, издадоха в аванс доц. Караджов и временният директор Тодор Боянов. Датата 17 октомври не е избрана случайно, тъй като днес е роден големият български актьор Апостол Карамитев, чието име димитровградският театър носи, коментира още Тодор Боянов.

Входът за церемонията-спектакъл „Пътят на актьора“ е само с покани, като за присъстващите е зададен и специален дрескод. Около 22 000 лв. от бюджета си е похарчил театърът за подготовката и провеждането на церемонията. Тя е под егидата на кмета Иво Димов. Той коментира, че общината е сред малкото в страната, които заделят сериозен финансов ресурс за култура в размер на 5.61 процента от бюджета си.

Днес ще е и премиерата на сборника с очерци за 13-те наградени „Пътят на актьора“, подготвена от доц. Любомир Караджов. По думите му тя е ценен принос към историята на българския театър, тъй като разказите на отличените с „Любимец 13“ обхващат период от 60-70 години в развитието му.