Лидерът на управляващата в Черна гора Демократична партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович провъзгласи победата й на състоялите се вчера парламентарни избори, предаде Ройтерс.

"Защитихме страната си и правото да управляваме нашето бъдеще", каза той в обръщение към привържениците си тази нощ. Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи по обявения по-рано курс за влизане в ЕС и НАТО. По неофициални данни управляващата партия си е осигурила 36 депутати в 81-местния парламент - с 5 по-малко за абсолютно мнозинство.

Джуканович каза, че веднага след като бъдат обявени официалните резултати, ще започне преговори за съставяне на коалиция със социалдемократите и партиите на националните малцинства - босненци, хървати и албанци.

Малко по-рано ТАСС и ДПА съобщиха, че управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС) на премиера Мило Джуканович е получила най-много гласове на състоялите се вчера в Черна гора парламентарни избори, но няма да може да формира самостоятелно правителство. Избирателната активност е била 73,2%.

По предварителни данни в новия парламент освен трите основни играча - ДПС и двата опозиционни блока Демократичен фронт и коалиция "Ключ", влизат още шест партии. От тяхната позиция ще зависи разпределението на силите.

По данни на Центъра за наблюдение и проучване, който брои гласовете, въз основа на 84% обработени бюлетини ДПС получава 40,7% от гласовете или 35 мандата в състоящия се от 81 депутати парламент. Опозиционният Демократичен фронт е с 21% от гласовете или 18 мандата, а умерената опозиционна коалиция "Ключ" има 10,5% или 9 места в парламента. При това положение нито една партия няма абсолютно мнозинство, което означава, че и следващото правителство трябва да бъде коалиционно.

ДПС ще може да постигне макар и малко мнозинство в съюз със социалдемократите, които са получили 3,2% от гласовете или две депутатски места, както и с представители на етнически малцинство. "С традиционните си съюзници ще контролираме 43 места в парламента", каза говорителят на ДПС Предраг Секулич, цитиран от ДПА.

Представителят на Демократичния фронт Емило Лабудович също обяви победа за обединената опозиция и потвърди намерението й да отстрани от власт Джуканович, който управлява като премиер или президент от четвърт век, съобщи ТАСС. Лабудович каза, че по негови сметки опозицията събира 41 мандата - т.е. мнозинство, достатъчно за формиране на правителство.

Предстои Държавната избирателна комисия да публикува окончателните резултати.

Източник: БТА