Папа Франциск провъзгласи седем нови светци
Папа Франциск провъзгласи седем нови светци / снимки: Guliver/Getty Images

Папа Франциск обяви в неделя двама мъченици, четирима свещеници и монахиня мистичка за светци на католическата църква, заявявайки, че те са имали "щедри и непоколебими сърца", съобщава Ройтерс.

Гоблени с портрети на седемте светци бяха окачени на фасадата на базиликата "Свети Петър", където папа Франциск водеше церемонията. Събралите се поклонници аплодираха, докато той четеше имената на новите светци, които според църквата са били толкова праведни, че сега са на небето и могат да се застъпят пред Бог да прави чудеса. За обявяването за светец са необходими най-малко две чудеса, припомня Ройтерс.

Папата канонизира първата семейна двойка в съвременната история

Маурисио Макри, президентът на Аржентина, където е роден папа Франциск, също присъстваше на церемонията. На нея папата провъзгласи за светец свещеник Хосе Габриел дел Росарио Брочеро, който е обикалял с мулето си аржентинската провинция Кордоба, проповядвал и строил училища, църкви и улици. Брочеро се е заразил от проказа при посещение на болни и е починал от болестта през 1914 година.

Брочеро е първият светец, роден и умрял в Аржентина, отбелязва Франс прес.

Двамата мъченици, приети сред над 10-те хиляди светци на католическата църква, са Хосе Санчес дел Рио и Саломон Льоклерк. Дел Рио е бил изтезаван и застрелян през 1928 г. на 14-годишна възраст, борейки се срещу антикатолическия режим в родното си Мексико. Льоклерк е бил част от френски религиозен орден и през 1792 г. е убит по време на революцията.

Арестуван през август 1792 г., след като отказал да проповядва в подкрепа на революцията, той е убит на 2 септември заедно с още 188 свещеници. През 1926 г. папа Пий Единадесети обявява всичките за блажени, припомня Франс прес.

Папата провъзгласи Майка Тереза за светица (СНИМКИ)

Френската мистичка е Елизабет Катез, известна като сестра Елизабет на Пресветата Троица. Тя е починала през 1906 г. на 26-годишна възраст от рядко заболяване на жлезите, за което по това време няма лечение.

След смъртта й сред вещите й са намерени четири духовни трактата и молитва към триединния Бог, отбелязва АФП.

Испанският епископ Мануел Гонсалес Гарсия, станал известен като "епископа на параклиса" след мистично изживяване в църква близо до Севиля.

За светци бяха провъзгласени и италианските отци Лудовико Павони и Алфонсо Мария Фуско. И двамата са основали религиозни конгрегации и са работили за бедните през 19-и век.

Източник: БТА