След тричасова битка Добруджа 07 загуби мача за Суперкупата
След тричасова битка Добруджа 07 загуби мача за Суперкупата / netinfo

Волейболистите на Нефтохимик 2010 се поздравиха с успех в историческия първи мач за Суперкупата в историята на родния волейбол. След тричасова зрелищна битка в зала „Васил Левски“ в Пазарджик бургазлии надделяха над шампиона Добруджа 07 с 3:2 гейма /23:25, 25:20, 34:32, 15:25, 12:15/. Около 1000 жители на Пазарджик, както и фенове на Добруджа 07 и Нефтохимик наблюдаваха двубоя.

Най-резултатен играч в срещата бе Жулиен Георгиев /Добруджа 07/ с 27 точки, а Петър Христов от Нефтохимик реализира 21.

Двубоят бе проследен от трибуните от спортния министър Красен Кралев, волейболната легенда Любо Ганев и председателя на Националната волейболна лига Евгени Иванов. Групата от двайсетина фенове на Добруджа 07 не спря да скандира и да подкрепя любимците си от момента, в който добричкият тим се появи в залата, до последната точка в мача три часа по-късно.

„Бяхме равностойни в този петгеймов мач, поздравявам Нефтохимик за победата, те имат много сериозни състезатели. Малко спортен шанс накрая не ни позволи да спечелим. Допуснахме индивидуални и отборни грешки, резервната ни скамейка беше къса. В момента с това разполагахме, мъничко не ни достигна. Съставът ни е млад, ще продължим да работим, ще направим анализ какво трябва да подобрим в играта си“, заяви пред канала Диема треньорът на добричлии Мирослав Живков.

Наставникът на Нефтохимик Петър Дочев коментира, че опитът е надделял над младостта. „Беше тежък мач и за двата отбора, исторически мач, в който трофеят се решава в една среща. Радвам се, че излязохме победители. Имам какво още да желая от отбора“, допълни Дочев. По повод привличането на братята Братоеви в Нефтохимик треньорът заяви, че в момента няма да коментира това и че братята са желани от всички български отбори.

Стартови състави:

Нефтохимик 2010: Стоян Самунев, Явор Генов, Георги Чалъков, Лукас Силва, Петър Христов, Мартин Пенев, Мартин Иванов /либеро/

Добруджа 07: Трифон Лапков, Денимир Димитров, Светослав Арнаудов, Илия Петков, Жулиен Георгиев, Мартин Мечкаров, Христо Христов /либеро/

На полето двата тима изиграха равностоен първи гейм, но в края бургазлии успяха да задържат крехката си преднина и спечелиха частта с 25:23. Това мотивира допълнително състезателите на Мирослав Живков и още до първото техническо прекъсване във втория "зелените" имаха аванс от 3 точки - 8:5. Нефтохимик 2010 подобри представянето си, но след отлична игра на блокада добруджанци затвориха гейма с 25:20.

Шампионите продължиха да изпълняват силен начален удар и благодарение на добре организирания си блок натрупаха 4 точки преднина до второто задължително прекъсване в третия - 16:12. Въпреки началото и комфортния аванс, който имаха "зелените", играчите на Петър Дочев се върнаха в битката и краят на частта бе изключително драматичен. И двата тима имаха няколко шанса да спечелят гейма, но в края капитанът на Нефтохимик 2010 Петър Христов изпрати топката в аут и добруджанци спечелиха частта с 34:32.

Бургазлии бяха безкомпромисни в четвъртия гейм. След много силно представяне във всички елементи носителите на Купа България вкараха двубоя в тайбрек след 25:15.

Трифон Лапков беше спрян от отлично построен троен блок и Нефтохимик 2010 взе преднина от две точки в тайбрека при 7:5. Мирослав Живков поиска прекъсване, а задължителната пауза дойде при 8:6 в полза на бургазлии. Двата тима продължиха да играят точка за точка, но след няколко отлични изяви в защита и страхотна игра в атака на капитана Петър Христов волейболистите от Бургас стигнаха до историческия триумф след 15:12./БТА