ГЕРБ иска спешни промени в Изборния кодекс
ГЕРБ иска спешни промени в Изборния кодекс / БГНЕС, архив

ГЕРБ иска спешни промени в Изборния кодекс. Решението на партията бе обявено в Търговище от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и члена на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цецка Цачева.

Във вторник ГЕРБ ще внесе в НС искане за спешни промени в разпоредбите на Изборния кодекс. Те касаят по-безпроблемното гласуване на българите в чужбина, както  отчитането на вота в квадратчето "Не подкрепям никого".

Опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината може да създаде сериозни проблеми

Искането на ГЕРБ е по отношение на изборните секции в чужбина да отпадне правилото в чужда държава да се разкриват не повече от 35 секции. "Това на практика означава, че броят на секциите е неограничен и разкриването зависи от активността на живеещите в съответната държава наши сънародници с оглед изискването за определен брой предварително заявени подписи за участие в изборите", казаха от ГЕРБ.

Вотът в чужбина: 301 секции в 72 държави

ГЕРБ ще предложат при възможност гласуването в секции в чужбина да може да се осъществява в повече от една изборна урна в една секция с цел ускоряване на избирателния процес и гарантиране на възможността на всички български граждани извън страната да упражнят правото си на глас безпрепятствено. Става дума за държави, в които с оглед вътрешното законодателство се допуска разкриването на секции само в дипломатическите и консулските служби, обясняват от ГЕРБ предложението си и допълват: "Тогава, когато броят на българите е чувствителен и те желаят да упражнят своето право, да може в една изборна секции да се разполага повече от една урна".

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина

От партията ще искат още при отчитането на отрицателния вот "Не подкрепям никого" да се потвърдят досегашните правила във всички видове избори, като този вот се отчита за действителен.