Паметна плоча на Захарий Стоянов откриха в село Люляк
Паметна плоча на Захарий Стоянов откриха в село Люляк / netinfo

В село Люляк беше поставена паметна плоча на Захарий Стоянов. Жителите на селото се преклониха пред историко-социалното дело на Стоянов, който по времето на Старозагорското въстание е преминал през Нова махала, днес село Люляк. В своя труд „Записки по българските въстания" подробно е разказал за срещата си с хората от селото. С поставянето на барелефа, жителите на Люляк изразиха благодарността си към завещанието на учителя, поета и революционер.

Общинското ръководство на ПП ГЕРБ - Стара Загора се включи с дарение за изработването на паметната плоча.
„Радвам се, че мога да бъда днес тук с вас. Срещите с истинските българи ме карат да вярвам, че страната ни няма да се изгуби! Благодаря на всички, които пазят българското и се грижат то да се съхранява. Въпреки трудните дни, които сме имали като народ, ние сме оцелели, защото сме били единни, защото сме били заедно", каза по време на откриването на паметната плоча общинският ръководител на партията Емил Христов.

„В Стара Загора имаме точно това - пример за екипна работа, ето затова вървим към развитие. Недоверието, разделението не носят нищо добро на никого", допълни Христов. Той поздрави кметския наместник на населеното място Иван Ковачев, както и членовете на инициативния комитет за поставянето на монумента, за решението да запазят по този достоен начин историческата памет.

Подбалканското село Люляк отпразнува и храмовия си празник с освещаване на три нови икони за местната църква „Св. Петка".

На празника присъстваха още общинският съветник Николай Николов, председателят на ТД „Одринска епопея" Петра Мечева, скулпторът на барелефа Никола Джамбазов, дарители и десетки жители и гости на населеното място.