Направиха първа копка на църква в село Изгрев
Направиха първа копка на църква в село Изгрев / Снимка:dariknews.bg

Неврокопският митрополит Серафим направи първа копка на православен храм в благоевградското село Изгрев. Днес в присъствието на стотици жители и гости на селото, владиката освети мястото и даде символичен старт на богоугодното начинание.

Бъдещият храм ще носи името на Иван Рилски-Чудотворец, светецът, който закриля целия български народ.

Решението на кого да бъде кръстена църквата е на цялото църковно настоятелсттво, което бе регистрирано още през 2012 година при покойния владика дядо Натанаил.

"След първата копка почваме да строим, лека-полека. Ще разчитаме на дарения, както и на подкрепа от страна на общината и държавата. Важното е да положим основата, след това ще довършим градежа", убеден е кметът на село Изгрев Йордан Китанов.

Проектът за църквата вече е изработен. Тя ще се простира върху площ от 120 кв.м. и всяка сутрин слънчевите лъчи ще осветяват първо храма. Защото мястото за молитвения дом е избрано не случайно.

Преди години, когато все още се изготвял подробния устройствен план за бъдещия градеж, кметът Йордан Китанов обиколил селото, за да види откъде най-добре ще се захранва с вода църковната сграда. Над селото срещнал 91-годишната баба Гроздена, която му признала, че на два пъти е сънувала къде точно да бъде построен бъдещият духовен светилник.

Бъдещият храм ще издига снага на изток от селото, за да може слънчевите лъчи да огряват първо основите му.