Издигнаха възпоменателния кръст край Велинград, светва за Бъдни вечер
Издигнаха възпоменателния кръст край Велинград, светва за Бъдни вечер / netinfo

Възпоменателният християнски кръст над Велинград вече е монтиран на мястото си в парк на един от хълмовете на курорта. Конструкцията е с височина 22 метра, изработена е от стоманени тръби. Инсталирана е върху бетонен постамент с размери 4 на 5 метра, висок 4 метра, с форма на пресечена пирамида.

До този първи видим успех се стигна след близо 20-годишни усилия. Тогава се заговори за идеята да бъде издигнат кръст на връх Острец, за да се вижда отдалече. Доскоро това бе само мечта, чието осъществяване бе дълго отлагано, основно по финансови причини. За реализирането на проекта бяха необходими 100 000 лева.

След поредната мащабна дарителска кампания на Сдружение за развитие на Западните Родопи, гражданската група „Възпоменателен кръст Велинград” и обединение „Да поработим за Велинград” по-голямата част от сумата бе събрана, а първата копка бе направена на 22 август. Заедно с добрата новина за издигането на монумента инициаторите съобщиха, че за завършването му са необходими още 35 000 лева.

Интересен факт е, че на призивите за финансова подкрепа се отзовават не само християни, но и доста мюсюлмани, включително жители на малки села и махали. Жестът им е наистина голям, като се има предвид високата безработица и бедността в тази част на Родопите.

Християнският символ е дело на инженер конструктора Благой Грънчаров, който е велинградчанин. Фирма “Еко Хидро - 90” изгради като дарение постамента на кръста, а изработването, боядисването, доставката и монтажа са дело на друга пазарджишка фирма - “Металика”. Материалите и транспортът са излезли около 40 хиляди лева. Предстои инсталирането на мълниезащита с изпреварващо действие. Тя струва 1 800 лв. и ще бъде монтирана безплатно от Иван Ташев.

Кръстът ще бъде осветен със светодиодна система с бели светлини, за да блести ярко и да се вижда още при влизане в града. Крайната цел е да бъде готов до Бъдни вечер.