Черна гора гласува на парламентарни избори
Черна гора гласува на парламентарни избори / БГНЕС, архив

Гражданите на Черна гора гласуват днес на парламентарни избори, четвърти по ред от обявяването на независимост, съобщава агенция Хина.

Този вот е смятан за своеобразен референдум за и против членството в НАТО и Европейския съюз.

Право на глас имат 530 840 граждани, които трябва да изберат 81 депутати от 17 кандидатски листи.

На всички досегашни избори Демократичната партия на социалистите на премиера Мило Джуканович печелеше убедителна победа заедно с коалиционните си партньори - социалдемократите и някои партии на малцинствата.

Тази година обаче ситуацията ще остане неопределена до последния момент заради силната опозиция, която според управляващите е финансирана от Москва и от руски, сръбски и черногорски олигарси. В изборите участват два опозиционни блока - Демократичен фронт и коалиция "Ключ".

Анализаторите прогнозират, че в случай на поражение на управляващата коалиция, страната ще направи остър завой във външната си политика и това може да разпали национализъм, вътрешно напрежение, нестабилност и разпространяване на кризата в региона.

Черна гора е отворила 25 глави в преговорите за членство в Европейския съюз и е близо до затварянето на две от тях. Осем страни членки на НАТО вече са подписали протокола за присъединяване на Черна гора и се очаква процесът на приемането й в алианса да приключи в началото на следващата година.

Източник: БТА