Отбелязваме Световния ден на прехраната
Отбелязваме Световния ден на прехраната / nbp.bg

На 16 октомври се отбелязва Световният ден на прехраната, припомнят от РЗИ в Добрич. На тази дата през 1979 г. по инициатива на ФАО - Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година.

От здравната инспекция напомнят за необходимостта от здравословно хранене, както и за проблема със затлъстяването и обездвижването. Специалистите препоръчват няколко основни правила при храненето: разнообразие при избора на хранителни продукти;
консумация на достатъчно белтъчини; ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти; ограничаване на мазнини и пържени храни;   ограничаване на захарта и захарните изделия; намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни; прием на достатъчно вода и течности за деня; правилна кулинарна обработка на храната.