Филии с петна от лютеница и сандвичи с колбас, но действително без колбас. Това са само част от училищните закуски, които през последните дни ядосаха много родители. Вида и количеството на училищната храна обаче, не се определя от фирмата-доставчик или от училището, а от държавата, посочва NOVA.

Защо храната на децата ни в училище изглежда така, фирмите-доставчици не решават сами. Спазват правила, зададени им от държавата. С какво и колко се хранят децата ни проверяваме в едно столично училище.

В 128-мо училище е време за закуска. Като навсякъде и тук закуските се раздават безплатно - на всички ученици от първи до четвърти клас. Фирмата, отговорна за храната, осигурява безплатните закуски, обяда, стопанисва и училищната лафка. Избрана е от Общината, защото училището е общинско.

Храната във всички училища в България се приготвя по рецептурник.

Доколко той и правилата в него обаче са адекватни на нуждите на децата?

Според Шеф Манчев порциите и количеството на продуктите са крайно недостатъчни.

„Препоръчвам на родителите да хранят децата си вкъщи, а не да разчитат на безплатните закуски в училище", каза диетологът Ипократис Пападимитракос.

„Цената от 2.70 лева е условно взета, защото има и допълнителни стойности", смята Жоро Иванов, президент на "Евро-ток България". По думите му нормалната цена на едно меню е около 5-6 лева.

„Когато храната се консумира от деца тя трябва да е приготвена прецизно. Срещал съм се деца, които не са яли никога риба, например", посочи той.

И двамата експерти бяха категорични, че фирмите, които приготвят храна за детските градини и училищата, гледат печалбата, а не качеството на храната.

Източник: Nova.bg