Шосеен пробег в чест на празника на Смолян
Шосеен пробег в чест на празника на Смолян / netinfo

Шосеен пробег в чест на празника на Смолян ще се проведе днес в областния град. Стартът е от Паметника костница на връх „Средногорец“ до паметника на полк. „Владимир Серафимов“ /пред областна управа/ - финал.

Трасето е с дължина 14 км. и 100 метра. Шосейният пробег се провежда за пета поредна година. През 2012 г. беше отбелязана 100 годишнината от Освобождението на Родопите със 100 километров маратон, пробяган от Руско Кадиев, единственият българин печелил Спартатлона в Гърция. Ще има осигурен транспорт от община Смолян за извозване на участниците до Паметника костница на връх „Средногорец”. В 09.00 часа на 16 октомври , автобусите ще тръгнат от локалното платно на бул. „България” пред община Смолян.

Възрастови групи са:  юноши и девойки от 15 до 19 години /включително/ , мъже и жени от 20 до 40 години /майсторска група/ , мъже и жени от 41 до 60 години и  мъже и жени над 60 години.

Пробега е част от мероприятията, с които се oтбeлязвaa 104-тa гoдишнинa oт Ocвoбoждeниeтo нa Poдoпитe, като  ĸyлминaциятa щe бъдe нa 21 oĸтoмвpи, ĸoгaтo e пpaзниĸът нa Cмoлян.

Вчера, за поредна година и в Смолян се отбелязва  Световният ден на ходенето. Над  300  ученици, учители, представители от община Смолян и спортни клубове се включиха в инициативата. През тази година Световният ден на ходенето в гр. Смолян е определено за централно събитие в България.  Походът започна от пешеходната зона на пл.”Свобода” до резерват „Амзово”, който е около 4 км.

Община Смолян провежда и участва в Световния ден на ходенето  повече от 10 години. Проявата цели популяризиране на ходенето като ефективна и лесна за практикуване  двигателна активност за хора от всички възрастови групи. Организатори на национално ниво са Министерството на младежта и спорта, БАСВ, а на местно ниво  община Смолян. Провежда се винаги през месец октомври.

Както всяка година организаторите бяха подготвили томбола, викторина и много лакомства за участниците.