Руският патриарх Кирил пристигна на историческо посещение във Великобритания
Руският патриарх Кирил пристигна на историческо посещение във Великобритания / БГНЕС, архив

Патриархът на Руската православна църква Кирил пристигна днес на историческо четиридневно посещение във Великобритания, предаде Франс прес.

Патриарх Кирил ще се срещне във вторник с кралица Елизабет Втора и архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Визитата на патриарха, който е голям почитател на руския президент Владимир Путин, отбелязва 300 години присъствие на Руската православна църква на британските острови.

Посещението на патриарх Кирил идва в период на силно обтегнати отношения между Лондон и Москва. Тази седмица британският външен министър Борис Джонсън призова сънародниците си да протестират пред руското посолство в Лондон срещу ролята на Москва в Сирия.

По време на парламентарни дебати редица депутати обвиниха Русия, че извършва военни престъпления в Сирия. Бившият държавен секретар за международното развитие Андрю Мичъл дори сравни действията на руснаците с тези на нацистите по време на Испанската гражданска война през 30-те години на миналия век.

В отговор на това руското министерство на отбраната осъди "русофобската истерия, която редовно се подхранва от някои членове на британската политическа върхушка".

Източник: БТА