Златният орех отиде у майстор на оръжия
Златният орех отиде у майстор на оръжия / netinfo

Майсторът на оръжие от Мъглиж - Христо Николов стана притежател на голямата награда "Златен орех" в тазгодишиния, Трети национален фестивал на ореха в казанлъшкото село Голямо Дряново. Втората пластика „Орех" - за запазване на българските фолклорни традиции получи Иван Стоянов от Шумен. Той и съпругата му са притежатели на най- голямата частна колекция от автентични народни носии. На голямодряновския фестивал те показват 25 от тях. Сред тях е Невестината премяна от Русенско, отличена с първа награда на фестивала в Жеравна.

Стотици посетители и гости посреща днес казанлъшкото село Голямо Дряново. То е домакин на единствения по рода си в страната Фестивал на ореха. В третото му издание среща си дават орехопроизводители от региона и страната, както и производители на черупкови плодове, етерично маслени култури, народни занаяти, майстор - кулинари, производители и вносители на машини за преработка на черупкови плодове.

По традиция началото на фестивала на ореха бе дадено от топовен гърмеж от Черешово топче, а кукери прогониха злото от селото и ореховите градини на производителите.
Концерт на сдружение Калиферови хайдути, както и на Големите гайди от Асеновград, пресъздаване на народни традиции и обичаи, фолклорна програма, кулинарни дегустации на различни ястия и хлябове, приготвени от орехи и бадеми, щандове с вино и етерични масла и води, сувенирни шандове, детски арт работилници, демонстрация на машини за орехопреработка и много настроение допълват атмосферата на Третия фестивал на ореха в Голямо Дряново.

Националният фестивал на ореха се провежда с подкрепата на земеделските производители Георги Василев и Спас Момов и Община Казанлък, и е под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработватели на черупкови плодове.

2 500 декара са насажденията с орехи в землището на Голямо Дряново, като голяма част от градините са създавани в периода 1965-1967 година. Тук се е намирал и най-старият орех у нас - дърво на 500 г. За него през 1965 г. е издадена и пощенска марка. По време на първото издание на Фестивала на ореха преди три години, голямодряновци засадиха негов наследник. Тогава бе създадена и Национална асоциация на производителите на черупкови плодове, в която вече членуват над 40 души.

Според кмета на Голямо Дряново Петьо Апостолов местна легенда гласи "не може да си жител на Голямо Дряново, ако не си засадил поне един орех".