Земетресение в Черно море бе усетено в Източна България
Земетресение в Черно море бе усетено в Източна България / http://www.emsc-csem.org

Земетресение от 5.2 по Рихтер е регистрирано в Черно море. Трусът е станал в 11:18 часа. Епицентърът е бил на 10 километра дълбочина в турски териториални води, на близо 200 километра от Истанбул. Земетресението е усетено леко по високите етажи във Варна и Бургас, съобщава NOVA. Няма информация за разрушения и нанесени щети.

Земетресението, регистрирано в централната част в акваторията на Черно море, е на 300 км извън страната ни и почти не се е усетило във Варна, каза пред „Фокус" проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология" към Геофизичния институт към БАН.

„Земетресението е с интензитет 5,2 и е на 300 км в Черно море, няма как да въздейства на хората. Във Варна теоретично би могло да бъде най-много 2-3-та степен от 12-степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник. А първоначалните ефекти на въздействие се получават чак от 5-та степен", обясни той, визирайки ефекти като напуквания на стени или падане на мазилки вследствие на земетресение.

„Земетресение, което не е на 60, на 100 или 200 км, а е на 300 км, и то повърхностно, не може да има такива ефекти на територията на страна, които да доведат до сериозно усещане", посочи проф. Емил Ботев.

По думите му от близо десетина места, които са проверили, само един човек е усетил слабото земетресение.

Земетресението е усетено в района на Истанбул и северозападни региони в Турция, съобщават турски медии. Според тях трусът е станал на 192 километра североизточно от Истанбул на 11,4 километра дълбочина.