Тръгва гражданска инициатива срещу войната по пътищата
Тръгва гражданска инициатива срещу войната по пътищата / netinfo

Гражданска инициатива „Стига смърт на пътя“ стартира в Разград. Идеята възниква сред поредния трагичен инцидент по шосетата на Лудогорието – катастрофата на пътя Разград – Търговище в неделя, която отне два млади живота – на момче на 18 и момиче на 17 години.

Именно към младите шофьори е насочена инициативата, но не само, и родителите, и близките им трябва да имат отношение към превенцията на подобни инциденти – обясняват Полина Иванова от сдружение „Да бъдем хора“ и общинският съветник от „Кауза Разград“ Калоян Монев.

„Идеята е всички, заедно, да излезем с послание към участниците в движението, да се замислят когато сядат зад волана пияни, дрогирани и неправоспособни, и до всички ония, които, просто, подминават поредната смърт или инцидент по пътищата на България.“ -  обясняват инициаторите.

Иванова и Монев заедно със свои съмишленици подготвят шествие от площад „Възраждане“ до кръговото кръстовище в центъра на Разград. Обмисля се, ако роднините на двамата загинали тийнейджъри дадат съгласие, в островчето на кръговото да бъдат поставени портрети на последните невръстни жертви на войната на пътя и пред тях всички участници в шествието да запалят свещичка. За участие в шествието ще бъдат поканени ученици от горните класове в гимназиите.

На събитието, предвидено за 13,00 ч. на 27 октомври, четвъртък, е предвидено още да бъдат обявени конкретни искания на авторите на идеята за промяна в законодателството. Те ще бъдат оформени в петиция, сред идеите са: новите водачи в първите две години от шофирането си да карат с придружители, за тях да има пълна забрана за употреба на алкохол, да се засили контрола върху учебните школи и да се въведе по време на обучението на младите водачи възможност за управление при кризисни ситуации – в дъжда, кал и сняг.

Още подробности за събитието вижте тук.