„Шевицата - богатство, сътворено от българката” представят в Етнографския музей
„Шевицата - богатство, сътворено от българката” представят в Етнографския музей / Дарик архив

Изложба “Шевицата - богатство, сътворено от българката” на колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” при Читалище „Алеко Константинов”  ще бъде открита от 17.30 ч. в Етнографския музей в Пловдив.

Изложбата представя везби по мотиви и шевици от автентични национални костюми, ризи, сукмани, кърпи, колани и др., Акцентът в изложбата е тяхната съвременна интерпретация върху облекла, рокли и блузи, битови предмети като покривки, карета, възглавници, пана и аксесоари. И нещо съвсем ново: шевици, аранжирани като картини. Предметите пресъздават шевици от 25-те етнографските области на България.

Колективът за национална шевица и орнаментика “Росица Чуканова” издирва и разработва стари шевици и мотиви, които прилага в съвременния бит и облекло. Основан е през 1968 г. от Янка Арсова, която в продължение на 36 години (до 2004 г.) е негов художествен ръководител.

Понастоящем в него членуват 25 жени с различни професии и възрасти, съхранили любовта си към майсторството на българката и народната традиция. Вече 48 години жените - везбарки пазят българската национална традиция и вграждат красотата  й в облеклото на българката. Те изработват пъстри шевици, шарени гайтани, везани тъкани, изящни дантели “кенета” - обшивки на яки за блузи, рокли, носни кърпи, втъкават шевици в елегантни дамски облекла, покривки и тишлайфери.

Колектив „Росица Чуканова” е единственият самодеен колектив в България, школа по везба, от който през годините 10 майсторки везбарки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. От 2004 г. творческата дейност на Колектив „Росица Чуканова” намира прием и съдействие от читалище „Алеко Константинов”.

Колективът е осъществил 98 самостоятелни изложби, както и 13 международни участия с изложби в Унгария, Франция, Полша, Молдова, Германия, Русия и Канада.