Ще бъде ли екстрадиран Роман Полански заради изнасилване на малолетна?
Ще бъде ли екстрадиран Роман Полански заради изнасилване на малолетна? / Guliver/Getty Images

Върховният съд на Полша може да разгледа на 6 декември жалбата на правосъдния министър и главен прокурор на страната срещу отказа на съд в Краков за екстрадиция в САЩ на режисьора Роман Полански, предаде Франс прес.

САЩ искат екстрадицията на Полански във връзка с произнесена срещу него присъда през 1977 г. за изнасилване на малолетна.

Полша отказа да екстрадира Роман Полански за САЩ

През октомври миналата година Окръжният съд в Краков се произнесе срещу екстрадицията в САЩ на Роман Полански, който има френско и полско гражданство.

През май тази година правосъдният министър и главен прокурор на Полша Збигнев Жобро реши да обжалва пред Върховния съд постановлението на краковския съд. Мотивът на Жобро беше, че съдът в Краков не е успял да изясни някои правни обстоятелства по казуса, както и че е действал избирателно в полза на режисьора.

"Реших да подам жалба във Върховния съд във връзка с решението на съда в Краков Полански да не бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че е обвинен в сериозно престъпление, каквото е изнасилването на дете", заяви през май той.

Разглеждайки жалбата на Жобро на 6 декември, Върховният съд може да излезе с решение още в същия ден. Това обаче не е сигурно, смята един от адвокатите на 83-годишния Полански.

През 1977 г. режисьорът, който тогава е на 43 години, е изправен пред съд в Калифорния по обвинение в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Роман Полански се призна за виновен в незаконни сексуални отношения и прекара 42 дни в затвора. След като бе пуснат под гаранция, режисьорът избяга от САЩ преди произнасянето на присъдата, припомня агенцията.

Източник: БТА