Кметът Стефан Радев: Сливен има потенциал за развитие на туризма
Кметът Стефан Радев: Сливен има потенциал за развитие на туризма / Община Сливен

„Сливен има потенциал за развитие на туризма заради богатото си културно-историческо наследство и природните дадености". Това заяви кметът Стефан Радев по време на дискусията „Чудесата на Сливен".

По думите на Стефан Радев подобни форуми са важни, защото дават тласък, поле за дискусия и поставянето на цели, които да се преследват от всички.

„Не е по силите на общината да се справи с трудностите, които имаме, за да развиваме Сливен като културно-исторически център. Най-сериозен е проблемът със собствеността на обектите както на минералните бани, така и Фабриката на Добри Желязков и на Карандила. На Сливенски минерални бани общината в момента е собственик само на сградата на Централната баня, на автобусната спирка, и паркинга с градинката до нея. За да говорим за някакви процедури и да привлечем сериозен инвеститор, е необходимо да поискаме терените не само от държавата, но и от различни ведомства, които ги стопанисват. На Карандила, освен стадиона, общината почти няма собственост. Там въпросът е да се изготви устройствен план, който да предвиди урбанизирана територия. Това е първата ни стъпка за решаването на проблема, иначе тази разпръсната собственост ще затруднява всички бъдещи проекти", каза кметът .
Акцент на форума беше превръщането на сградата на Фабриката на Добри Желязков в исторически музей с експозиции за Възраждането и историята на хайдушкото движение в България.

„Говорим и за превръщането на сградата на Сливенските минерални бани в туристическа и СПА дестинация, развитието на маршрути, свързани с крепост Туида, изграждането на нов туристически маршрут между Сливен, Котел и Жеравна за популяризиране на старите български занаяти. Високо оценявам усилията на всички участници в дискусията за популяризиране на "Чудесата на Сливен".

Тази кампания ни дава възможност още веднъж да представим уникалното културно - историческо наследство на града на Добри Чинтулов и Добри Желязков, на поети, бунтовници и предприемачи", коментира кметът.