Проф. Николай Овчаров: Културният туризмът не е само понятие на национално патриотична гордост, но и икономика
Проф. Николай Овчаров: Културният туризмът не е само понятие на национално патриотична гордост, но и икономика / DarikNews.bg, архив

Популяризирането и представянето на паметниците на културата в България не е по-малко важно от тяхното откриване. „Културният туризъм не е само понятие на национално патриотична гордост, но и икономика", заяви в Сливен археологът проф. Николай Овчаров.

Той коментира, че има самочувствието на един от основателите на културния туризъм в България и през годините е успял да докаже това в Източните и Средните Родопи, където посещаемостта от туристи е достигнала 500 000 на година. Според него Сливен има голям потенциал за културен туризъм - не само Старата текстилна фабрика и крепостта Туида, но и цялостната дестинация, която може да се изгради наоколо - Копривщица, Котел, Долината на царете, Кабиле.

Според него хубавото в България е, че има малка територия с изключителна концентрация на културни паметници и от нас зависи да ти свържем в дестинациите на културния туризъм.

Проф. Николай Овчаров участва в дискусия на тема „Чудесата на Сливен - Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона".