Новоизбраният ректор на МУ-София смята властта си за легитимна
Новоизбраният ректор на МУ-София смята властта си за легитимна / Sofia Photo Agency, архив

В момента администрацията на ректората е на мое пряко подчинение, каза проф. Виктор Златков, който на 11 октомври с решение на Общото събрание на Медицинския университет-София беше избран за ректор на учебното заведение.

Обвиниха бившия ректор на МУ-София за пет неизгодни сделки

"Основанието да се явя пред вас е ясно - има решение на Общото събрание на МУ-София и то е еднозначно - отзована е проф. Вихра Миланова като ректор, а аз съм избран за ректор, допълни той. След подписване на заповедта от председателя на ОС на МУ, в момента аз съм действащ ректор", каза още проф. Златков.

"Лично аз нямам лоши отношения с досегашния ректор - проф. Вихра Миланова, работили сме добре. Мога да й пожелая успешна работа в катедрата, която ръководи", добави проф. Златков.

Общото събрание на МУ-София отзова ректора на учебното заведение

Той помоли чрез медиите "проф. Миланова да преосмисли нещата и да не продължаваме с излишно напрежение. Подадените искове към съда не отхвърлят решенията на ОС. "Ако има обратно решение, ние напълно ще се подчиним на закона", посочи още той.

Проф. Златков каза, че не знае за запорирани сметки на университета, а и днес са се извършвали разплащания. Разплащанията са направени от деканите, уточни той.

Запорират сметките на Медицинския университет в София

Заповедта за назначаване в длъжност "ректор" е подписана на 12 октомври, а встъпването в длъжност е от 13 октомври, поясни проф. Златков. Протоколите от заседанието на ОС, урните и бюлетините ще бъдат предоставени на Министерството на образованието и науката след спазване на процедурата, посочиха деканите на факултетите в МУ и допълниха, че цялата документация от заседанието най-напред трябва да бъде проверена от контролен съвет.

Проф. Златков добави още, че ще покани отново на работа уволнената преди дни проф. Красимира Маркова - главен счетоводител, ръководител "Финансови ресурси".

От своя страна Маркова каза, че ще предложи Агенцията за държавна финансова инспекция да разшири одита, обхващайки и периода, в който проф. Миланова изпълнява длъжността "ректор". По думите на Маркова вчера проф. Миланова е направила опит да изнесе документи.

Източник: БТА