Браян Адамс откри изложбата си със златните вина Le Photographe
Браян Адамс откри изложбата си със златните вина Le Photographe / netinfo

Браян Адамс вдигна тост при откриването на изложбата си със златните вина Le Photographe, спечелили най-престижните световни награди за качество. По примера на колегата си Лени Кравиц, Хари Бенсън и Раян Макгинли, рокаджията стана поредната световна звезда, избрала изба „Братя Минкови" за партньор на фотографската си изложба. Тя е озаглавена EXPOSED / WOUNDED и идва у нас директно от Музея на фотографията в Стокхолм.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, бизнесмените Спас Русев и Красимир Гергов, шампионът Йордан Йовчев, издателят Мартин Захариев, водещите Ники Кънчев, Георги Тошев и Ива Софиянска-Божкова бяха само малка част от гостите, оценили високо избора на вино за вечерта. „Le Photographe" са на световно ниво - модерни, впечатляващи, космополитни. Те са вдъхновени от фотографското изкуство, съчетавайки най-доброто от духа на Стара Европа с хилядолетните български традиции", не скриха възхищението си присъстващите, които се насладиха на експозицията с чаша от невероятното Каберне фран.

Браян Адамс откри изложбата си със златните вина Le Photographe
netinfo
Сред тях се откроиха талантливите Рут Колева, Теодора Духовникова и Лилана, светските хроникьори Мон Дьо и Денди, както и множество представители на артистичния и бизнес елит у нас. Те имаха шанса да видят изключителни кадри, в които Браян е уловил топ знаменитости от ранга на Шон Пен, Кейт Мос, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Ейми Уайнхаус, Моника Белучи, Виктория Бекъм, Лана дел Рей, Луиз Буржоа, Бен Кинсли, Пинк, Мики Рурк и самата английска кралица Елизабет. "Прекият достъп до много известни личности и икони на музикалната и филмовата сцена прави портретите на Брайън Адамс силно интимни, интензивни проучвания, някои от които се превръщат във фотографски икони сами по себе си", отбелязва не кой да е, а сър Елтън Джон в предговора си към печатното издание на EXPOSED.

Блясъкът на известните безспорно привлече вниманието на публиката, но най-разтърсващата част от изложбата бяха снимките на млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан. Серията е озаглавена WOUNDED и показва наследството на войната и тежкия живот на осакатените ветерани.

„Вината, които днес дегустираме, сякаш разказват историята на Браян за страстта му към фотографията и смелостта да изрази тази страст чрез снимки", споделиха от екипа на големия изпълнител. Le Photographe са вдъхновени от фотографското изкуство и са посветена не само на хората зад обектива, но и на всички творци, които също като големия рокмузикант ни провокират да погледнем на света през очите на любовта и красотата, разказаха създателите им. Фотографията е била страст и на единия от тримата прочути братя Минкови - Никифор. За него се знае, че освен умел фотограф, е бил и изкусен винар, донесъл първия златен медал за България от най-голямото за времето си международно изложение в Брюксел. Заедно с братята си Иван и Васил през далечната 1875 г. полага основите на изба „Братя Минкови".

Браян Адамс откри изложбата си със златните вина Le Photographe
netinfo
Паралелно с избата той отваря и собствено фотографско ателие, където пред обектива му застават някои от най-напредничавите и просветени българи, а изложбите му са обиколили големите културни средища на страната. Завършил образованието си във Виена и Париж, Никифор описвал любимото си хоби така: „Светлина, форми, цветове, хора, живот - всичко изглежда различно, когато го гледаш през обектива. Същото е и при майсторите на виното - изразните средства както на енологът, така и на фотографът са не думите, а усещанията, сетивността и емоцията."

Вдъхновени от чудната му история, енолозите на избата създадоха елегантните вина от едноименната серия. Невероятнвото им качество и елегантност спечелиха симпатиите на едни от най-авторитетните световни фотографи, които гостуваха у нас в рамките на инициативата „Майстори на фотографията". Част от нея е и експозицията на Браян Адамс, която ще гостува у нас до 12 ноември т.г.