Аз не мога да се разболея от психична болест – мит или реалност?
Аз не мога да се разболея от психична болест – мит или реалност? / снимка: Кирил Кирилов
Аз не мога да се разболея от психична болест. Мит или факт?
90506
Аз не мога да се разболея от психична болест. Мит или факт?
  • Аз не мога да се разболея от психична болест. Мит или факт?

Трудовата заетост на хората с психични заболявания е изключително деликатен и сложен проблем. Най-често наличието на психични проблеми препятства възможността за намиране на работа или води до нейната загуба. От друга страна и безработицата, и лошата психохигиена на работното място са предпоставки за възникване на разстройства в психичното здраве на човека. Опитахме се да разберем какви са начините за преодоляване на стигмата към тези хора и как те се справят с проблемите си.

Съществуват много митове за трудовата заетост и психичната болест. Но фактите са други. Разпространено е мнението, че в един трудов колектив хората с психични разстройства са по-лоши служители от останалите. Това е мит. Истината е, че много работодатели, които са наели хора с психично-здравни проблеми, съобщават за точност и редовност в явяването на работа, както и за високи мотивация, качество на работа и производствени резултати. Невена Манолова от Центъра за защита правата в здравеопазването, която е и координатор по проекта „Открито за психичните разстройства“, допълва и за други два мита – че психичните заболявания не са истински болести като диабета и хипертонията, например, а много често хората си ги измислят, както и много разпространеното вярване “аз не мога да се разболея от психична болест“.

Режисьорът Стефан Джамбазов и сценаристът Зелма Алмалех (двамата са и журналисти), са създали документален филм, който отразява проблемите на хората с психични проблеми и начините, по които се опитват да се справят с тях. Освен лечението, вършенето на физическа работа и контактите с хора, едно от най-добрите средства за постигане на положителни резултати, е арт терапията. Основните изкуства, с които болните се занимават, са театър, изобразително изкуство и музика.

Много хора забравят, че немалка част от елита в науката и изкуството, са хора, които са имали психични разстройства, каза Зелма Алмалех. Сред тях са Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Ван Гог, Ейбрахам Линкълн, Вирджиния Улф и др.

Работата на хората от Центъра за защита правата в здравеопазването има за цел да насочи вниманието на обществото към проблемите на хората с психични разстройства и поне отчасти да пребори стигмата към тях. Основните групи, към които са насочени дейностите по проекта, са журналисти, ромски медиатори, работодатели и студенти по медицина.

Чуйте и репортажа от прикаченото аудио.