Отвъд Земята: Космическа държава набира кандидати за граждани
Отвъд Земята: Космическа държава набира кандидати за граждани / Pixabay

Основаването на космическата държава е авангардна концепция на група учени. Тяхната идея е да създадат място около Земята със собствени закони и правила. Самото начало територията й ще е сателит, който учените планират да изстрелят следващата година, предаде NOVA.

ОАЕ създадоха своя космическа агенция

Жителите на Асгардия ще живеят на Земята, но с двойно гражданство, обяснява ръководителят на проекта Игор Ашурбейли.

Специална интернет платформа вече набира кандидати за „граждани" на новата държава. Дни след старта на проекта, заявка за това са подали вече над 1000 души от всички краища на нашата планета. След като техният брой надхърли 100 000, идеолозите на концепцията предвиждат да представят проекта пред ООН и да поискат Асгардия да бъде официално призната за държава.

Целта е тя да се грижи за мира в космическото пространство и да насърчава технологиите в проучването на необятната Вселена. Проектът ще се бори и за по-ясна регламентация на всичко, което човекът прави в Космоса.

„В момента всяка от космическите агенции работи спрямо геополитическите приоритети на собствената си страна. Глобалният интерес на човечеството остава на втори план", посочва Ашурбейли.

100 милиона планети в нашата галактика могат да са обитаеми

В перспектива учените от проекта „Асгардия" планират да разработят щит, който да предпазва Земята от опасни астероиди, както и да събира „космическия боклук" - отломките от сателити и спътници, отдавна изведени от експлоатация.

Източник: nova.bg