170 курсанти положиха военна клетва в НВУ , самолети прелетяха над Ритуалния плац
170 курсанти положиха военна клетва в НВУ , самолети прелетяха над Ритуалния плац / DarikNews.bg

170 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” положиха своята военна клетва преди минути. Младите мъже и жени се заклеха да бранят Родината и, ако се наложи, да загубят живота си за България. Строят беше приет от началникът на НВУ бриг. генерал Пламен Богданов, който в своята реч се обърна към всички присъстващи на Ритуалния плац.

„Най-сърдечно ви поздравявам с положената военна клетва. Днес вие се заклехте пред командирите и другарите си, пред своите родители и близки. Заклехте се, както са го правили вашите бащи и деди, както са го правили безчет истински мъже и жени, защитавали Родината ни в тежки времена. За да станете добри бойци и защитници на държавата са необходими трудолюбие и всеотдайност, смелост и воля. Изградете помежду си доверие, помагайте си, бъдете единни. Поздравявам ви, че сте избрали професията на офицер от Българската армия. Уважаеми командири, грижете се за обучаемите, изградете ги като истински български воини. Скъпи родители, помагайте на своите деца, както и до момента, давайте им вашата вяра и вашите сили, за да изпълняват с чест изискванията и отговорността на военната клетва. Уважаеми курсанти, пазете българската земя. Градете нейния днешен и утрешен ден, защото вие сте наследници на героичен народ, изградил държава и съхранил себе си на един от най-големите кръстопътища в човешката история”, каза в словото си бриг. генерал Богданов.

С поздрав към младите курсанти се обърна и заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той припомни, че съвсем наскоро НВУ е получил най-високата оценка от Националната агенция за оценка и акредитация, важаща през следващите 6 години.

„Вашите дипломи са гарантирано признати в цяла Европа. Искам обаче да ви напомня, че ви предстоят много важни и отговорни дни на обучение. Защото български офицер не се става в чужбина, а тук- в България, на този плац, в аудиториите и на полигоните. Помнете, че тук ще създадете незабравими приятелства, а някои от вас ще създадат офицерски семейства. И помнете, че в университета само се влиза, това го знам от 25-годишния си преподавателски стаж тук. Никога не се излиза, защото НВУ остава в сърцата и душите ви. Носете гордо името на Васил Левски”, каза проф. Героги Камарашев.

Днешният 14 октомври беше и „Ден на отворени врати” в НВУ. Стотици близки и роднини на курсантите успяха да разгледат специалните изложби на оръжия и бойни машини. Разположена беше и походна кухня, в която се приготви войнишка боб чорба, от която гостите можеха да опитат.

В атракция за всички се превърнаха учебните самолети от авиобазата в Долна Митрополия, които прелетяха над Ритуалния плац. Те бяха видени и от жители на старата столица, които побързаха да направят снимки на авиаторите.
Обучението на курсантите първи курс в НВУ „Васил Левски” е по двадесет военни специализации и е с продължителност 5 години. При завършването на курсантите се присвоява звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Официални гости на клетвата бяха още народният представител доц. Милен Михов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на ОДМВР старши комисар Димитър Машов, директорът на ОУПБЗН комисар Красимир Кръстев, заместник-ректорът на ВТУ доц. Димитър Димитров, председателят на Областния съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса проф. Михаил Харалампиев, заместник-председателят на Националния съюз на ветераните от войните на България Иван Коев, членове на Съвета на настоятелите на НВУ и командири на военни формирования.