Отменената присъда на Ахмед Муса пак влиза в Апелативния съд
Отменената присъда на Ахмед Муса пак влиза в Апелативния съд / Дарик архив

Отменената през лятото на тази година присъда на Ахмед Муса Ахмед за разпространение на радикален ислям и верска омраза отново влиза в Апелативния съд в Пловдив. Днес друг състав ще гледа делото, след като Върховния касационен съд го върна с мотива, че прокуратурата не е доказала дали ромският имам е проповядвал антидемократична идеология.

През 2014 година самопровъзгласилият се за имам Муса беше признат от Окръжния съд за виновен по три обвинения – за проповядване на антидемократична идеология, за членуване в крайната организация „АЛ Уакф ал Ислями” и за призиви към верска омраза. Наложената присъда беше 2 години затвор. Неговите 12 сподвижници бяха освободени от наказателна отговорност.

Ахмед Муса обаче обжалва решението пред ВКС, като в жалбата му е посочено, че обвинението не доказва по безспорен начин проповядвал ли е салафизъм. А така е осъден за религиозните си убеждения, не за разпространение на антидемократична идеология.

ВКС прецени, че в присъдите са допуснати съществени нарушения на правата му и че липсват мотиви по съществени за казуса въпроси. Предстои делото да бъде разгледано отново в тази част.

Делото ще се гледа от 09:00 ч. в зала 1 на Пловдивския апелативен съд.