Четвърта номинация за Добрият Самарянин
Четвърта номинация за Добрият Самарянин / Dariknews.bg, архив

Емилия Вълчанова номинира за Годишните награди добротворецът Иво Банков, ученик в старозагорската Професионална природоматематическа гимназия „Гео Милев".

За добротворството, Емилия разказва: „През Юни 2016 г. моята баба загуби пенсията от 150 лв. на тежкоболния ми дядо пред входа на Природоматематическа гимназия "Гео Милев". Цял късмет е, че Иво Банков намира парите на същото място няколко часа по-късно. На следващия ден неговата майка се свърза с мен чрез социалната мрежа, за да ме уведоми, че синът й е намерил загубените пари и още на същия ден парите бяха върнати на собственика си.
Постъпката на Иво Банков е доказателство, че Доброто все още съществува.
Именно заради това номинирам този млад старозагорски младеж, за да покажа, че има надежда за Човека и че Доброто наистина съществува!"

„Добрият Самарянин" са годишни награди, учредени от Сдружение „Самаряни", за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

Годишните награди „Добрият самарянин" са част от кампанията „Имам приятел - добър самарянин". Тя е спонтанен и доброволен обществен проект на Сдружение „Самаряни", която има за цел да популяризира и утвърди историческата, обществено-културната и духовна роля на дружествата, работили на територията на регион Стара Загора - „Добрий Самарянинъ" (03 март, 1899 г.), „Самарянка" (09 декември, 1910 г.) и „Самарянин" (15 декември, 1911 г.) сред широката общественост в регион Стара Загора, както и да спомогне за повишаване на социалната отговорност и ангажираност на широк кръг от граждани.

Церемонията по връчване на Годишните награди „Добрият Самарянин" и тази година ще се проведе в Държавна опера-Стара Загора в партньорство с още единадесет други обществени институции и неправителствени организации от Област Стара Загора. На церемонията ще бъдат представени номинираните добротворци през 2016 г. и ще бъдат връчени отново статуетката „Добрият Самарянин" и „Отличието на общността".