Москов обясни за работата на Фонда за лечение на деца
Москов обясни за работата на Фонда за лечение на деца / БГНЕС
Москов обясни за работата на Фонда за лечение на деца
90464
Москов обясни за работата на Фонда за лечение на деца
Москов обясни за работата на Фонда за лечение на деца
  • Москов обясни за работата на Фонда за лечение на деца
  • Москов обясни за работата на Фонда за лечение на деца

Здравният министър Петър Москов за първи път призна - има несъответствия и разминавания в работата на Фонда за лечение на деца. Нарушения при лечението на малчугани обаче според министъра нямало. Изказването си Москов направи по време на изслушване от страна на парламентарната здравна комисия, което бе инициирано след множество протести от родители на болни деца и редица оставки на членове на обществения съвет. По повод признанията си Москов се извини на хората, вече напуснали съвета.

Протест срещу работата на новото ръководство на Фонда за лечение на деца

Редица членове на Обществения съвет на фонда през последния месец напуснаха съвета в знак на протест срещу работата на цялата институция. Те бяха категорични, че новото ръководство на фонда в лицето на проф. Владимир Пилософ неглижира и подменя решенията на обществения съвет. Здравният министър Петър Москов за първи път призна, че има разминаване във въпросните решения.

Здравното министерство не открива нарушения във Фонда за лечение

"Моля за извинение тази част от членовете на Обществения съвет за това, че наистина погледнато хей така, просто написано може да се види определено несъответствие", каза Москов.

Доц. Анелия Буева напуска обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Министърът дори даде пример с конкретен случай: "Да кажем едно от нещата е свързано с това, че в Обществения съвет е одобрено определено решение, а в окончателния протокол пише, че се отлага. И това на пръв поглед наистина е погазване на решението на Обществения съвет, който взема решение. Всъщност отлага се плащането. Това дете кандидатства във Фонда, за да финансира той медицинско изделие. Става дума за клапа за хидроцефалия. То е одобрено за лечение, но в протокола на Фонда е записано, че решението за това колко трябва да бъде сумата, която Фондът да гласува за плащане, се отлага до представяне на тези документи от болницата - каква е клиничната пътека, колко плаща Касата и каква е цената по ЗОП".

Още оставки в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

По думите на Москов членове на Обществения съвет са дали 52 примера с подменени решения, отнасящи се до лечението на малчугани. В голяма част от тези случаи ставало дума точно за подобни несъответствия, категоричен е министърът.